Historie

In 1958 gingen er in de Oostzijde en Rosmolenbuurt de geruchten rond, dat er een rolschaatsbaan in de Speeltuin zou komen.
Dit bleek echter waar, het bestuur van speeltuinvereniging St. Theresia was naar een bijeenkomst van het NUSO in Den Haag geweest om te bekijken hoe dat allemaal in zijn werk ging en werd er in 1959 een rolschaatsbaan in de speeltuin gerealiseerd.
Alle kinderen in de buurt rolschaatsten al op de stoepen, iedereen vroeg rolschaatsen voor zijn verjaardag of Sinterklaas.
In april werd de baan geopend en alle kinderen moesten in een rij staan.

Zodra de loco-burgemeester Hille het startschot gaf, mochten alle kinderen door het lint heenrijden. In 1960 werd de club Z.R.C. opgericht, er was een afdeling rolhockey en kunstrijden, hier viel ook de show onder. Tevens werd er de eerste show gegeven, in oktober buiten en bar koud, maar dat mocht niet deren.
Er waren toentertijd twee meisjes naar Den Haag gestuurd om het rolschaatsen goed te leren, Ria van de Broek en Tiny Meulenkamp waren dan ook echt de sterren van de show.

Al gauw kwam er een echte trainster uit Den Haag, de Nederlandse kampioene van 1959/1960 Hilde Huten. Zij kwam 1 keer per week, op vrijdag, kosten 1 kwartier les voor f 2,50 figuren en 1 kwartier vrij rijden. Al gauw behaalde de Z.R.C. zowel op kunstrijgebied als de rolhockey in Nederland en buitenland goede resultaten.
Toentertijd bestonden er 26 verenigingen en 20 rolschaatsbanen in Nederland.
Z.R.C. heeft door de jaren heen veel kampioenschappen gewonnen, zowel individueel, als team en zelfs 2 keer de Nederlandse Kampioenschappen show. Ook de Rolhockey afdeling floreerde daar de ZRC beschikte over 3 senioren teams een junioren-aspiranten-pupillen en 2 dames teams.

1963

In 1963 werd er in de krant al gesproken over een overdekte rolschaatsbaan, want als het regende of sneeuwde kon je niet rolschaatsen, maar zodra het droog was, werd de baan droog gestreken en alle bladeren eraf gehaald. Ook bleek dat de eterniet platen waarvan de baan was gebouwd regelmatig braken waardoor soms ook gevaarlijke situaties ontstonden en wedstrijden onderbroken moesten worden om gebroken platen te vervangen.

In 1982 werd sporthal de Struijck opgeleverd die deels in eigen beheer met hulp van zeer veel vrijwilligers was gebouwd. De problemen met het weer en de kwaliteit van de baan waren daardoor opgelost. Z.R.C. heeft altijd bijgedragen aan de organisatie van internationale wedstrijden zoals de Interland voor het kunstrijden en een EK Rolhockey voor de jeugd. In 2013 heeft het Rolhockey team van de ZRC de NRB beker gewonnen door de finale in de eigen hal met grote cijfers te winnen van de rivaal Marathon uit Den Haag. Deze eerste grote hoofdprijs was na enkele landskampioenschappen bij de jeugd en een kampioenschap van de 2e klasse bij de senioren een feit.

ZRC

Z.R.C. heeft op 24 april 2010 haar 50 jarig bestaan gevierd alwaar het een gezellig weerzien werd van vele oud leden. Omstreeks 1996 is er een 2e Rolschaats vereniging opgericht in de Zaanstreek genaamd Pauwin. Vanaf 1 januari 2014 is deze vereniging samen gegaan met de ZRC onder de naam Zaanse Roller Club Pauwin. De vereniging is inmiddels weer in leden aantal aan het groeien en ook is er weer een jeugdrolhockey afdeling opgestart.

2014-2020

In 2014 is de ZRC samengegaan met de 2e Zaanse rolschaatsvereniging Pauwin. De nieuwe naam van de vereniging werd Zaanse Roller Club Pauwin. Vanaf dat moment is de vereniging gegroeid en thans zijn er circa 95 leden waaronder circa 35 Rolhockey leden en circa 60 kunstrijdsters.
In 2020 wilde de ZRCP haar 60 jarig bestaan vieren maar door de Covid 19 pandamie is dit helaas niet doorgegaan en uitgesteld tot later.