Hier kun je alles vinden over rolhockey. Een proefles aanvragen of informatie over het aanschaffen van rolschaatsen
Lijkt het jou leuk om te gaan rolhockeyen? Kom dan snel een keer kijken en met ons mee doen! Je kunt 2 gratis proeflessen volgen om te kijken of je het rolschaatsen echt leuk vindt. Dit kan op woensdag van 17u30 tot 18u15. De proeflessen starten elke eerste woensdag van de maand. De proeflessen worden aangeboden voor kinderen tot en met 10 jaar.
Rolhockey is een vorm van hockey die wordt gespeeld op traditionele rolschaatsen (zogenaamde quads). Het is een snelle en technisch/tactisch hoogstaande sport die een heel klein beetje op ijshockey lijkt. Er zijn echter belangrijke verschillen:
Rolhockey wordt weliswaar wereldwijd gespeeld, maar is vooral razend populair in Zuid-Europa en Zuid-Amerika, waar professionele teams actief zijn. Rolhockey kent geheel eigen spelregels. Lichamelijk contact, zoals bijvoorbeeld bodychecks, is niet toegestaan. Rolhockey wordt gespeeld met een bal op een speciale rolschaatsbaan. Rolhockeyers dragen geen helm (met uitzondering van de keeper) en maken gebruik van een ander soort stick en uitrusting. Zie de twee onderstaande foto’s.
Een rolhockeywedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van vijf spelers (één keeper en vier veldspelers). Elk team mag in totaal uit maximaal tien spelers bestaan. Hiervan moeten er minimaal twee keeper zijn.
De speeltijd van een seniorenwedstrijd bedraagt tweemaal vijfentwintig minuten. Dit lijkt misschien weinig, maar is gelet op de veeleisendheid van het spel best een uitdaging.
Momenteel heeft de Zaanse Roller Club Pauwin een jeugdteam, een seniorenteam en een veteranenteam. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Kom spelen op één van de mooiste rolschaatsbanen van Nederland.
Lang geleden speelden rijke mensen in het Midden-Oosten (Meden en Perzen) een spel dat leek op het huidige polo (een balsport te paard). Arme mensen, die zich geen paard konden veroorloven, wilden het spel ook spelen. Zij creëerden een variant met kortere stokken die gewoon op de grond kon worden gespeeld.
Polo verspreidde zich, werd populair bij Aziatische ruitervolkeren en kwam ook in het Romeinse Rijk terecht. Daar ontstonden andere spelvormen met stok en bal. In wat men tegenwoordig Griekenland noemt speelde men bijvoorbeeld een spel genaamd HORN. Andere Romeinen speelden een soort hockey op het strand met behulp van een mensenschedel !?
Experts zijn van mening dat het hockeyspel met bal en stok vanuit het Romeinse Rijk in Engeland terecht is gekomen. Daar ging men Bandy spelen. Dit werd gespeeld op harde stranden of ijsvlakten. De variant op het ijs werd Hockey on ice genoemd (afgeleid van het Engelse woord hook, hetgeen haak betekent). Dit spel werd populair, niet alleen in Engeland maar ook in andere delen van Europa.
In de 18e eeuw waren in Engeland diverse spellen verboden omdat men deze te gevaarlijk vond. Dit probleem werd In de 19e eeuw verholpen. Toen werden er uitrustingen ontwikkeld die spelers moesten beschermen tegen (ernstige) verwondingen, hetgeen de beoefening van verschillende spellen weer mogelijk maakte.
Na de uitvinding van de rolschaats door de Belg Joseph Merlin (ergens tussen 1760 en 1770) introduceerde de uit Chicago afkomstige Amerikaan Edward Crawford in de tweede helft van de negentiende eeuw een variant op Hockey on ice. Deze variant werd op een houten ondergrond gespeeld en werd Roller Polo genoemd. De allereerste rolhockeywedstrijd, ofwel Roller Polo Match, werd in 1878 gespeeld in de Denmark Rink in London, Engeland.
Naar verluid werd in 1911 te Rotterdam voor het eerst rolhockey in Nederland gespeeld. In de periode van de Eerste Wereldoorlog tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog stagneerde de ontwikkeling van het Nederlandse Rolhockey. Pas in 1947 was er weer sprake van serieuze beoefening. In 1948 werd derhalve de Nederlandse Rolschaats Bond opgericht.
In 1992 was rolhockey een demonstratiesport tijdens de Olympische Zomerspelen in Barcelona, Spanje.
De leukste Rolschaats & Rolhockey vereniging van Noord Holland!
KVK: 40617974
Adres: Professor Struijckenstraat 19, 1502 RV Zaandam (Sporthal de Sporthal de Struijk)