Kunstrolschaatsen

Hier kun je alles vinden over kunstrolschaatsen. Een proefles aanvragen of informatie over het aanschaffen van rolschaatsen

Previous slide
Next slide

Een proefles volgen?

Lijkt het jou leuk om te gaan rolschaatsen? Kom dan snel een keer kijken en met ons mee doen! Je kunt 2 gratis proeflessen volgen om te kijken of je het rolschaatsen echt leuk vindt. De proeflessen worden aangeboden voor kinderen tot en met 10 jaar.

Kunstrolschaatsen aanschaffen

Er zijn natuurlijk diverse meningen waar je mee moet beginnen, maar we moeten rekening houden met de groei van het kind en of ze rolschaatsen echt leuk vinden voordat je echt gaat investeren.

Wat is Kunstrolschaatsen?

Kunstrolschaatsen kan worden vergeleken met het kunstschaatsen op het ijs. Grote verschillen zijn natuurlijk het oppervlak waarop kunstrolschaatsen wordt uitgevoerd en natuurlijk gebruiken we bij het kunstrolschaatsen een speciale rolschaats i.p.v. van schaats. Net als bij het kunstrijden wordt er bij één discipline een kür op muziek gereden op muziek met sprongen en pirouettes die bijna allemaal dezelfde naam hebben (zoals een Rittberger, Axel). De sprongen en pirouettes worden samen met een passenserie en arm/been-bewegingen gereden op het karakter van de muziek.

Bij de Zaanse Roller Club Pauwin worden de disciplines Figuren, Vrijrijden, Roldansen en Showrijden beoefent. Hieronder leest u een korte uitleg van de disciplines.

Figuren:

Bij deze discipline wordt gebruik gemaakt van de figuren die op de vloer staan getekend. Op deze cirkels worden er verplichte figuren gereden. Dit zijn bogen met een doorsnede van 4, 5 en 6 meter. Deze figuren worden voorwaarts of achterwaarts, binnenwaarts of buitenwaarts gereden op één been. Wanneer men wat verder geraakt in deze discipline komen er moeilijkere figuren bij. Voor het Figuren is er een speciaal soort rolschaats nodig, deze schaats heeft grotere wielen en geen dop.

 

Vrijrijden:

Dit wordt ook wel kür-rijden genoemd.
Hierbij rolschaats je op muziek waarbij sprongen, pirouetten en passen één geheel vormen.
Deze discipline wordt individueel beoefend.

Roldansen:

Bij het Roldansen worden er verschillende passen op de verschillende muzieksoorten uitgevoerd. Dit moet in uiterste precisie en volgens bepaald patroon uitgevoerd worden. Bij het roldansen zijn geen sprongen en liften boven het hoofd toegestaan. Het Roldansen kan individueel uitgeoefend worden, maar het is ook mogelijk om dit als paar uit te oefenen

Showrijden:

Showrijden is het in een groep rolschaatsen op muziek waarbij kleding, passen, liften, sprongen één geheel vormen met de muziek. Hier is originaliteit en artisticiteit een noodzaak.